STADIN TAIVAAN ALLA

Sekalaista tietoaVastauksia Usein Kysyttyihin Kysymyksiin

 1. Miksi en saa hakusanalla Linnanmäki yhtään osumaa, mutta hakusanalla Linnanmä niitä tulee vaikka kuinka paljon?
  Hakusanalla haku kohdistuu ainoastaan kuvatekstiin, sillä kuvista ei ole kirjattu ylös vielä ns. asiasanoja eikä edes kuvatekstin sanoja perusmuodossa. Tämä on tiedostettu ongelma, mutta asiasanat päätettiin jättää toistaiseksi pois, sillä niiden tallentaminen luetteloinnin yhteydessä olisi vähintään kaksinkertaistanut työmäärän. Tulevaisuudessa on tarkoitus luoda myös asiasanaindeksi.

 2. Osa kuvista on täynnä sormenjälkiä, tussimerkintöjä tai ne ovat muuten vain ihan paskalaatuisia. Mitä järkeä on panna tuollaisia kuvia nettiin?
  Tässä nettiarkistossa olevat kuvat on skannannattu pinnakkaisista (ks. seuraava kysymys). Pinnakkaisarkkeja on käsitellyt moni henkilö vuosien varrella. Joku ymmärtämätön on merkinnyt tussilla suoraan pinnakkaiseen tarvitsemansa kuvat. Ja joku toinen on taittanut pinnakkaisarkin kahtia mahduttaakseen sen kirjekuoreen.

  Negatiivioriginaalit ovat kuitenkin ensiluokkaisessa kunnossa; niiden käsittelyssä on oltu aina äärimmäisen huolellisia. Juuri negatiivien käsittelyn vähentämiseksi (ja kuvien etsimisen helpottamiseksi) pinnakkaiset tehdään.

  Tässä tapauksessa katsottiin, että skannaamalla verkkoarkiston kuvat pinnakkaisista saadaan paras hinta/laatusuhde: neljän kuukauden työllä saatiin skannattua 1500 pinnakkaista, joista kuvankäsittelyohjelmalla "leikattiin" tässä verkkoarkistossa olevat yksittäiset kuvat (joita on 9500 kpl). Tarkoitus ei ollut alunperinkään tuottaa painokelpoisia digitaalisia kuvia, vaan pyrittiin tekemään tietokoneen ruudulla selattava arkisto.

 3. Mikä ihme on pinnakkainen tai pinnakkaisvedos?
  Pinnakkainen muodostuu valokuvanegatiivien kontaktikopioista. Yleensä yhdelle pinnakkaiselle on kopioitu yksi filmirulla. Pinnakkainen tehdään asettamalla valokuvapaperiarkin päälle negatiivirullan kuvat. Usein negatiivien päälle asetetaan vielä lasilevy, joka painaa negatiiviliuskat tasaisesti valokuvapaperia vasten valotuksen ajaksi. Kun valokuvapaperi kehitetään, näkyy siinä filmin kuvat negatiivin koossa. (Tässä tapauksessa 24 mm * 36 mm.)

 4. Mitä tarkoittaa kuvan yhteydessä mainittu "Aihetta CD:llä", esim. Aihetta CD:llä: 7 kpl (nrot: 42-44, 01-04)?
  Kun kuvia alunperin alettiin luetteloimaan, päätettiin ettei jokaikisestä kuvasta tallenneta tietoja. Samasta aiheestahan saattaa olla useampi samankaltainen kuva. Sama kuvateksti ja muut tiedot sopivat siis CD-kentässä mainittuihin kuviin.

  Skannatut pinnakkaiset löytyvät kolmelta CD:ltä digitaalisessa muodossa ja niiltä voi etsiä saman kuvaryhmän muita kuvia.

 5. Haluaisin nähdä kuvia tietyltä ajalta esim vuosi. Tai sitten kuvat tietyltä kuukaudelta useamman vuoden ajalta. Miten onnistuu?
  Ei onnistu verkkoarkiston tässä versiossa. Syynä tähän on resurssien puute eli kaikkea ei ole voitu toteuttaa. Arkiston seuraavassa versiossa lienee paljon monipuolisemmat hakusysteemit.

Sivun yläosaan © Aapo Rista 1999