STADIN TAIVAAN ALLA

Arkiston taustojaTervetuloa

Stadin taivaan alla -valokuvanäyttelyn verkkoversioon.

Arkiston synty

Valokuvaajien Eeva ja Simo Ristan yhteistyön tuloksena vuosina 1969-87 syntyi ainutlaatuinen ja monipuolinen valokuva-arkisto. Arkisto sai alkunsa 1960-luvun lopulla Simo Ristan persoonallisesta ja uteliaasta tavasta katsella maailmaa ja dokumentoida näkemäänsä. Sen kasvulle antoi voimakkaan sysäyksen etenkin vuoden 1970 lopulla järjestetty yleiskaavanäyttely, jossa esiteltiin tulevien vuosikymmenien mittavia maankäyttösuunnitelmia Helsingin kaupungin alueella.

Valokuvaajat kuvasivat laajalti katoavia maisemia mm. kaupungin pohjoisilla, koillisilla ja itäisillä alueilla, missä oli vireillä useita kauaskantoisia rakennushankkeita, kuten lukuisat asuntoalueet, metro, päätieverkko ja tuleva Itäkeskus, joka tuolloin vielä kukoisti kaalimaana. Arkisto käsittää yhtäältä yhdyskuntasuunnittelua palvelleen aineiston sekä lehtiin ja julkaisuihin kuvatun aineiston, mm. reportaaseja työpaikoilta, taiteilijoita työssään.

Toisen merkittävän osan arkistoa muodostavat omaehtoisen, kulttuuritahtoisen kuvaustyön tulokset. Arkisto sisältää joukoittain kuvia ihmisten jokapäiväisestä elämästä kodeissa, pihoilla, kaduilla, puistoissa, erityisesti lasten oloista ja erilaisista yhteiskunnallisista tapahtumista. Siten arkisto on myös harvinaislaatuinen ajankuva.

Arkiston atomimuoto

Arkisto käsittää 60 000 mustavalkoista kinonegatiivia, jotka on kopioitu valokuvapaperille 1500 pinnakkaisvedoksena. Negatiiviarkit ja pinnakkaisvedokset on arkistoitu 50 lehden kansioihin. Negatiivikansioita on puolitoista metriä ja pinnakkaisvedoskansioita 35 kiloa. Jos negatiivit pannaan jonoon, niin negaliuskoista tulee 2160 metriä pitkä polku.

Arkiston digitalisoiminen

Syksyllä 1998 Eeva Rista aloitti arkiston perusluetteloinnin sähköiseen tietokantaan. Sen tuloksena syntyi lähes 10 000 kuvakorttia, joissa on tiedot kuvausajasta ja -paikasta, kuvassa olevista henkilöistä ja tapahtumista. Keväällä 1999 hän skannasi pinnakkaisvedokset ja siirsi yksittäiset kuvat kuvakortteihin.

Arkiston julkistaminen

Arkiston materiaali julkistettiin näyttelyssä, joka pidettiin Lasipalatsin Mediakeskuksen näyttelytilassa 1.9.-3.10.1999. Näyttely koostuu kahdesta osasta: toinen on esteettisesti korkeatasoinen valokuvanäyttely ja toinen Internetin välityksellä selattava tietokanta.

Valokuvanäyttely koostuu n. 150 valokuvapaperille vedostetusta valokuvasta. Näyttelyn kuvat esittelevä eräitä arkiston teemoja, jotka kuvaavat kaupungin elämää. Näyttelypaneelit ovat mustia, läpivärjättyjä kartonkilaatikoita, joiden pintaan on kiinnitetty 1-4 valokuvaa. Paneelit muodostavat eräänlaisen kaupunkirakennelman, jossa kuvat käyvät vuoropuhelua sekä katsojien että toistensa kanssa.

Verkkonäyttely on sijoitettu Lasipalatsin tiloissa sijaitsevalle www-palvelimelle ja julkisessa tietokannassa on 8 300 palvelimelle taltioitua kuvaa.

Sivun yläosaan © Aapo Rista 1999